Urmărește-ne:

Alege limba:

Cafea arabica versus robusta

poza 4

În loc de o scurtă introducere, o să menţionez că există două tipuri de cafea, adică arabica și robusta. În ciuda acestor cunoștințe de bază, mulți fac o confuzie între cele două , neștiind bine diferențele, care pentru iubitorii de cafea sunt enorme. Atât de mari, încât arabica are 44 de cromozomi iar robusta are 22 şi cele mai semnificative diferențe sunt:

  • conținutul de uleiuri (arabica 18% robusta9%);
  • conţinutul de zaharuri (8% vs 5%)
  • conţinutul de cofeină (arabica 0,9% -1,7%, robusta 1,6% -2,8%)

Pe scurt, arabica este cea mai răspândită, dezvoltându-se în soluri bogate în minerale, în special de origine vulcanică, între 600 și 2000 de metri altitudine. Boabele au o formă plană și alungită, iar cafeaua sa este mai aromatică, deoarece este mai bogată în uleiuri esențiale. Este mai dulce pentru că are mai mult zahăr și mai puțin amară datorită conținutului său scăzut de cafeină.

Robusta este cea mai rezistentă, crescând de la nivelul mării până la 1.000 de metri. Boabele au o formă rotundă, iar cafeaua este mai amară, mai plină, mai puțin delicată și mult mai astringenţă.

Comercial, prețul cafelei arabica este în mod normal mai mare decât al cafelei robusta, așa cum o cafea obținută prin spălare este mai scumpă decât cele naturale. Cafeaua spălată ,unde boabele sunt lăsate să fermenteze în apă timp de 12-24 ore,creează un proces ce le înzestrează cu o finețe aromatică mai mare, în comparație cu o cafea naturală care se curăţă prin uscare sau mecanic şi nu dobândește complexitatea aromatică a primei.

În espresso, diferențele încep de la măcinare: la robusta boabele sunt mai rezistente și necesită o măcinare mai fină, rezultatul oferind mai mult praf de cafea în ceașcă. Robusta nu suportă temperaturi ridicate ( având un conţinut mai mic de uleiuri), crema este mai groasă dar mai puţin fină, tip coajă de portocală, iar espresso-ul obținut are corp şi structură , dar, de asemenea, mai puțină finețe, deoarece există o extracție mai mare a substanțelor vegetale (celuloză). Pe de altă parte, un espresso preparat cu o cafea arabica spălată va avea o cremă delicată și lucioasă, culoarea alunelor, cu un desen tigrat, crema sa fiind compactă şi fină. Acesta va fi densă în cavitatea bucală, cu un gust dulce, o aciditate aromatică delicată și un iz amar plăcut. Cea mai bună temperatură de extracție (chiar și 92 °) este capabilă să preia majoritatea uleiurilor și substanțelor aromatice. Acestea durează câteva secunde mai mult pentru a ajunge la receptorii noștri gusto-olfactivi, generând astfel intensitatea, continuitatea și experiența de gust persistentă care ne va însoți în următoarele 15-20 de minute.

În Italia prăjitorii de cafea au experimentat mai multe tipuri de amestecuri. Privind din această perspectivă, eu recomand un mix de 85-90% arabica şi 10-15% robusta. În acest mod se va regăsi echilibrul între aromaticitate, aciditate, senzație amară, corp şi structură. Bineînțeles că se poate folosi şi în varianta de arabica 100% dar poate fi uşor dezechilibrată spre aciditate iar corpul va fi mai slab. Dar şi cafeaua robusta de bună calitate poate fi interesantă. Deşi personal nu am încercat niciodată un amestec de 100%robusta ,dar am încercat un procentaj de 50%-50%, aceasta se consumă mai mult în sudul Italiei unde sunt mari iubitori de cafea prajită, cu o structura şi corp consistent. În schimb în nordul Europei se consumă mai mult amestecuri 100% arabica prăjită, cu aciditate ridicată, floreală, cu un corp lejer. În Romania vă las pe voi să-mi spuneți ce vă place.

 

Articol de Vasile Ghimpu.

Sharing is caring!

Cele mai recente articole:

Evenimente
Travelărim

#VinEfervescentNoutăţi

În fiecare an sărbătorile vin şi nu vin oricum. Vin eferevescent. Şi ce altă sărbătoare are mai multă efervescenţă decât cea de pe 31 decembrie,

Citește mai mult »
Vin la Interviu
Travelărim

#VinLaJulfă

  O singură dată pe an, la sărbătoarea Naşterii Domnului, la Crăciun, unii mai păstrează tradiţiile din străbuni în zona Moldovei şi mai fac şi

Citește mai mult »
error: Conținutul este protejat! Nu puteți copia acest fragment