Urmărește-ne:

Alege limba:

Concursul de Spumante Românești, ediția I

poza 1

Din categoria “ știați că?”

În antichitate, “vinul cu bule” era un întreg mister, iar grecii și romanii considerau că spiritele sau fazele lunii erau cele ce influențau această transformare a vinului, vazută ca improprie, astfel încât licoarea era aruncată.

Mai târziu, în perioada Evului Mediu, călugarii din regiunea Champagne, din Franța, erau văzuți ca fiind blestemați. Și pentru că sticlele lor explodau foarte des, fiecare vizită în pivnițe a devenit una foarte riscantă. Mai târziu au dezvoltat o metodă de autoapărare împotriva acestor explozii, astfel că cei care intrau în pivnițe se costumau într-o armură de metal, ce le acoperea trupul în întregime.

Abia în preajma anului 1662, a început să fie înțeles secretul acestei licori, ce a devenit în timp un simbol al statului francez, fiind totodată preferata nobililor și a caselor regale. S-au pus încet bazele conceptelor și tehnicilor ce conduc la producerea spumantelor de calitate de astăzi.

În zilele noastre, vinul spumant este încadrat în cea mai importantă și apreciată categorie a vinurilor speciale, vinurile efervescente ( cu degajare de CO ). Acest tip de produs se obține din vinuri naturale, prin a doua fermentație alcoolică în sticle sau în cisterne de inox.

 

Spumantele în Romania

La noi în țară, primele relatări legate de producerea spumantelor datează din 1841, când la Iași a fost obținut chiar primul vin spumant, după metoda tradițională, pentru domnitorul Moldovei acelor vremuri, Mihail Sturza. Cel care a realizat acea licoare, era Ion Ionescu, un renumit agronom al acelor timpuri.

La început de secol XX, industria acestor vinuri spumante trece prin diverse etape ce conferă noi provocări producătorilor. Prin actul de naționalizare din iunie 1948, dispar fabricile de șampanie, rămânând doar câteva în București, după care, printr-un program special de dezvoltare a viticulturii se trece la înființarea unor unități de producere în diverse podgorii din țară.

 

Ce trebuie să știm despre spumante

Regăsim în ofertele vremurilor noastre mai multe astfel de metode din care le vom aminti pe cele mai cunoscute publicului român, exploatate și în cadrul Concursului de Spumante Românești, ediția I, organizat și implementat de Tiberiu Onuțu, fondator al conceptului  Vie Și Vin ( wwww.viesivin.ro ):

Metoda tradițională ( fermentația are loc în sticlă – la cea de a doua fermentare timp de minim 12 luni, iar procesul de învechire se face tot în sticla în care va fi și comercializat )

Metoda Charmat ( procedeu similar cu metoda traditională, dar cea de a doua fermentare are loc în rezervervoare presurizate – cisterne – de inox timp de câteva săptămâni, la fel ca și procesul de învechire ).

Diferența între cele două metode este dată de textura spumantului ( metoda tradițională – oferă un produs elegant, cu un gust catifelat și un perlaj fin cu bule mici, persistent, iar metoda charmat oferă un produs mai ușor de înțeles, mai prietenos, cu arome proaspete, note fructate în mare parte și un perlaj cu bule medii spre mari, nu foarte persistent ).

Luând în calcul gradul de zahăr adăugat , spumantele pot fi: extra brut ( 0 – 6 gr/litru ), brut ( 6 – 12gr/litru ), brut natur ( maxim 3gr/litru – exprimat în glucoză plus fructoză doar la produsele unde nu s-a adăugat zahăr după cea de a doua fermentație) ), extrasec ( 12 – 17 gr/litru ), sec ( 17 – 32 gr/litru ), demisec ( 32 – 50 gr/litru ), dulce ( peste 50 gr/litru ).

 

Concursul de Spumante Românești, ediția I

Concursul de Spumante Românești Editia I a fost  organizat cu scopul de a întâmpina publicul roman în prag de sărbători, această perioadă a anului fiind una cu o cerere în piață mult mai mare pentru astfel de produse.

În urma participării la diverse evenimente și concursuri organizate în cinstea licorii lui Bachus, Tiberiu Onuțu a observant un interes crescut al românilor pentru spumante și o dezvoltare a pieței în această direcție, și a simțit lipsa unui astfel de concurs, ce ar putea ajuta deopotrivă producătorii și consumatorii. Construind un juriu echilibrat, jumătate feminin – jumătate masculin de experți ai acestei industrii, a targetat transmiterea informațiilor corecte către publicul consumator, oferind rezultate pe categorii de produse, dar și în funcție de opțiunile oferite de jurații Cătălin Păduraru ( președinte de comisie), Cătălin Mahu, Istvan Pentek, Cezar Ioan, Eduard Cărăuleanu, Bogdan Cristea, Arina Antoce ( președinte de comisie), Dana Pop, Mirela Mateescu, Laura Daps, Daniela Buzincu, Mihaela Prevenda, Irina Mărășoiu.

 

Pentru cei care nu au luat încă un contact bun cu un astfel de eveniment, trebuie menționat că munca din spate a unui organizator implică o analiză bună a pieței de consumatori, a ofertei producătorilor constanți, a perioadei de timp căreia i se adresează rezultatul final și nu în ultimul rând a calității produselor jurizate.

După contactarea producătorilor, primirea probelor, depozitatea și pregătirea acestora ( ambalarea, numerotarea, întocmirea și imprimarea fișelor de evaluare, a tabelelor destinate rezultatelor finale, păstrarea produselor la o anumită temperature, propice servirii, logistica specific acestor concursuri, etc), buna desfășurarea a concursului a contriuit la reușita întregului eveniment ce a avut loc în Salonul de Teste al restaurantului La Mama Ateneu din București, pe data de 27 noiembrie 2018.

În esență, concursul a avut 37 de probe, jurizate în 4 serii de către cele 2 comisii de jurați. Rezultatele jurizării au fost centralizate de către doamna professor universitar Arina Antoce și transmise domnului Tberiu Onuțu, organizatorul acestei prime ediții.

 

Rezultatele jurizării

În funcție de metoda de obținere a spumantelor, clasamentul a scos în evidență următoarele produse:

 

Metoda clasică, tradițională

La această categorie trebuie menționat faptul că în clasament, la locul 4, au obținut punctaj identic două spumante. Regăsiți mai jos detalii:

Locul 1: Zarea, Diamond Collection Fetească Regală, Chardonay , extrasec

Un vin spumant armonios, proaspăt, de culoare alb-aurie, bine echilibrat, cu un perlaj fin și persistent, un nivel de zahăr optim, character floral, note delicate de citrice și piersici.

Asocieri: brânzeturi, fructe de mare, pește și carne albă.

 

Locul 2: Recaș, Muse stars, Chardonay, brut

Un vin spumant de culoare galben pai, cu ușoare reflexe aurii, perlaj fin, bule mici, note olfactive de drojdii fine, fructe ( pere galbene, piersici ), o mineralitate expresivă și iz de pâine prăjit. Cu o aciditate medie, gustativ, prezintă note de pepene galben, piersică coaptă, ușor pigmentate cu aspecte citrice. Un final echilibrat și un postgust bun.

Asocieri: brânzeturi, fructe de mare, crustacee, deserturi cu vanilie, piersici, mango, ananas.

 

Locul 3: Silvania, Premium, Fetească Regală , Chardonay , Muscat Ottonel , sec

Un vin spumant frumos echilibrat, cu note de fructe exotice, mere verzi, un gust plăcut, intens și note discrete de miere de albine. un postgust plăcut, mediu.

Asocieri: carne de pui, fructele de mare, caviar, afumătură și brânzeturi.

 

Locul 4: Panciu, Cuvee Prestige Pinot Noir, Chardonay, Fetească Regală, brut

Un vin spumant de culoare galben pai, cu arome de cozonac ce evoluează treptat către note de fructe albe uscate și miere de albine, un gust de smochine, caise uscate, nuci prăjite şi uşoare note de citrice. În postgustul persistent se simt note de patiserie fină franțuzească.

Asocieri: specialități din crab, somon afumat, caviar de sturioni, crevete de apă dulce și foie gras.

 

Locul 4: Cotnari, Colocviu la Praga, Traminer, brut

Un vin spumant cu un perlaj fin, intens, de culoare galben pal, ce amintește de flori de salcâm, lămâi și arome de miere. Gustul denotă o aciditate, o mineralitate și o prospețime placută, predominând notele de lămâi, mere galbene și miere de albine.

Asocieri: brânzeturi fine, fructe de mare, icre, deserturi cremoase.

 

Locul 5: Panciu, Blanc de Blancs, Chardonay, brut

Un vin spumannt de culoare galben pai, u;or verzuie, cu arome de flori albe de câmp, coajă de pâine prăjită proaspătă, citrice și note minerale discrete. În gustul proaspăt, complex, se regăsesc note de mere verzi, pere, pomelo și nuci prăjite.

Asocieri: stridii, caviar, fructe de mare, brânzeturi cremoase.

 

Locul 6: Cotnari- Colocviu Vibe- Fetească Neagră

Un vin spumant nou în piață, de culoare roz- trandafiriu, cu note fresh, fructate, arome intense, postgust lung, creat special pentru piața tânără de consumatori.

Asocieri: somon, ton, paste, deserturi.

 

Locul 7: Jidvei, Pinot Noir, rose, brut

Un vin spumant în tonuri roz somon, cu un profil aromatic parfumat și echilibrat, perlaj fin, persistent, un buchet bogat și în același timp delicat, dominat de aroma petalelor de trandafir, cireșe, pară și fructe de pădure roșii, proaspăt culese, un gust cu arome bogate de cireșe zemoase, zmeură, fragi și căpşuni în note proaspete, expresive și vibrante.

Asocieri: preparate uşoare pe bază de pește și deserturi cu fructe.

 

Locul 8: Villa Vinea, Cuvee Celest Fetească Regală, Riesling de Rihn, Pinot Noir, brut

Un spumant elegenat, cu perlaj fin, persistent, cu note discrete de fructe galbene, cu iz predominant de drojdie, pâine proaspăt coaptă, note de patisserie franceză, un postgust lung, intens și bine echilibrat.

Asocieri: caviar, fructe de mare, preparate din pește și carne albă.

 

Locul 9: Zarea, 100, Chardonay, Fetească Regală , brut

Un vin spumant elegant cu perlaj fin, discret, de culoare galben pai, miros discret de drojdie și pâine coaptă, gust fin, cremos, o aciditate excelent echilibrată, un postgust mediu cu arome de pâine prăjită și unt.

Asocieri:preparate din peste, pui, fructi de mare, branzeturi maturate.

 

Locul 10: Jidvei, Fetească Regală, Chardonay, Pinot Noir, extrabrut

Un vin spumant, de culoare galben verzui apreciat pentru prospețimea, finețea și naturalețea sa. Are un perlaj fin, persistent, ce evidențiază frumos buchetul fructat, postgustul lung, aromat. Buchetul este dominat de notele de măr, pară, grapefruit și lâmâie, iar în gust se simt intens aromele de citrice, măr și pere zemoase.

Asocieri: pui de baltă cu usturoi, scoici, midii, preparate din carne albă cu sosuri cremoase.

 

Metoda Charmat

 

Locul 1: Panciu, Panciu riserva, Muscat Ottonel, dulce ( metoda Asti )

Un vin spumant elegant, de culoare galbe pai,cu perlaj fin, intens, note de fructe tropicale, busuioc și trandafir, pară coaptă, fagure de miere, un postgust intens cu note de măr copt și miere de albine.

Asocieri: deserturi cremoase pe bază de frișcă și vanilie.

 

Locul 2: Jidvei, Mărgăritar,rose, demisec

Un vin spumos foarte delicat, fresh, foarte floral, cu un perlaj cu bule mari și persistente. Se simt frumos aromele de flori de salcâm, mere verzi, citrice, pere și note ușoare de pâine proaspăt făcută în cuptor.

Asocieri: poate fi servit de la începutul mesei și până la finalul acesteia, inclusiv alături de desert.

 

Locul 3: Panciu, Casa Panciu, Fetească Regală, Muscat Ottonel, demisec

Un spumant aromatic și floral, cu perlaj fin, armonios, note fine de grapefruit și pomelo, un gust proaspăt, cu note de piersic și citrice.

Asocieri: salate cu fructe de mare și sos Caesar, somon la grătar, preparate în stil oriental, deserturi cu mascarpone.

 

Locul 4: Panciu, Panciu riserva, Pinot Noir, Fetească Regală, brut

Un vin spumant, de culoare galben pai, cu un perlaj fin, persistent și o paletă olfactivă complexă ce amintește de arome de citrice, mere verzi, flori albe și note delictae de patiserie fină. În gust se simte un produs bine echilibrat, elegant, proaspăt.

Asocieri: icre de crap, batog, șalău la grătar, paste cu fructe de mare și sos alb.

 

Locul 5: Hermeziu, Thrubilo, Chardonay, brut natur

Vin spumant cu un gust fresh, de culoare galben-pai, cu reflexe verzui, aromă discretă, fructat ( mere verzi) și postgust ce prezintă frumoase note citrice. Gustul este echilibrat, foarte cremos și intens în același timp.

O asociere culinară bună este recomandată pe parcursul unei mese, încă de la început și până la finalul acesteia.

 

Locul 6: Recaș, Domeniile Recaș, Chardonay, brut

Un vin spumant în tonuri de galben ușor verzui, cu un buchet ce amintește de notele de salcâm, mere verzi și iz de pâine prăjită. Aciditatea susține întregul corp, menținând intensitatea aromată, notele răcoritoare de citrice, încheind cu un postgust echilibrat și lung.

Asocieri: carne albă, fructe de mare și brânzeturi.

 

Locul 7: Petro Vaselo, Bendis, Pinot Noir, rose, brut

Un vin spumant elegant, rafinat, modern, cu arome de trandafir și zmeură, cu o aciditate explozivă și un postgust intens.

Asocieri: fructe de mare, brânzeturi proaspete și preparate din carne alba.

 

Locul 8:  Hermeziu, Thrubilo, Chardonay, sec

Vin spumante în tonuri galben – pai, cu reflexe verzui, arome discrete, fructate, iar în retrogust cu note de citrice. Are un gust cremos, echilibrat, ce amintește de merele verzi, într-o notă intensă.

Asocieri: este adaptat pentru diverse ocazii, de la clasicul aperitiv, la un pahar cu prietenii și se asociază foarte bine cu primele platouri șau cu pește.

 

Locul 9: Jidvei, Mărgăritar, demisec

Un vin spumant de culoare aur pal cu note verzui, un perlaj persistent, buchet proaspăt, floral, cu note de salcâm, mere verzi, citrice, pere și ușoare urme de pâine proaspăt pusă la cuptor, un gust plăcut ce dezvăluie un echilibru bun între fructuozitate și aciditate.

Fructuozitatea ușoară dulceagă îl recomandă pe parcursul unei întregi mese, dar poate fi foarte bine asociat cu preparate din pește, fructe de mare, carne albă și chiar deserturi.

 

Locul 10: Recaș, Domeniile Recaș, Cadarcă, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, rose, brut

Un vin spumant de culoare roz pal, cu un perlaj fin, arome de fructe roșii ( fragi, zmeură, coacăze roșii ), ușoare note vegetale. o aciditate foarte bună, cu un final ce amintește gustativ de coacăze roșii.

Este recomandat alături de sushi, bucătărie asiatică, salate cu pește, deserturi cu fructe de pădure.

 

#ViațaAreGust

Sharing is caring!

Cele mai recente articole:

Evenimente
Travelărim

#VinEfervescentNoutăţi

În fiecare an sărbătorile vin şi nu vin oricum. Vin eferevescent. Şi ce altă sărbătoare are mai multă efervescenţă decât cea de pe 31 decembrie,

Citește mai mult »
Vin la Interviu
Travelărim

#VinLaJulfă

  O singură dată pe an, la sărbătoarea Naşterii Domnului, la Crăciun, unii mai păstrează tradiţiile din străbuni în zona Moldovei şi mai fac şi

Citește mai mult »
error: Conținutul este protejat! Nu puteți copia acest fragment