Urmărește-ne:

Alege limba:

MARIA FURGIERO: Esențe de supervulcan

1

Maria și cu mine suntem prieteni pe Facebook de mai bine de jumătate de an și am fost, de asemenea, un follower al paginilor ei: Maria Furgier și Enogastronomia Campana.

Vinurile provenite din sol vulcanic fac obiectul unui interes tot mai mare în rândul comunității mondiale de iubitori de vin, iar eu nu fac excepție în acest sens.

În timp ce mulți sunt, într-o oarecare măsură, cunoscători în ceea ce privește Santorini, Etna, Tokaji, Campi Flegrei, au  cu greu cunoștințe în afara granițelor Italiei.

Sunt o zonă din provincia Napoli, situată la marginea vestică a orașului. Având în vedere distanța lor față de centrul orașului, ei pot fi numiți „vinuri suburbane”, dar dacă călătoriți în zonă, în jumătate de oră de la inima orașului mare, veți avea impresia că vă aflați într-o lume diferită.

Este un supervulcan activ, al cărui caldera ( o formă de crater vulcanic ce s-a format prin surpare în zona centrală a craterului, parțial scufundat) este al doilea ca diametru în Yellowstone. Este, de asemenea, cel mai recent vulcan din Europa.

În zona sa puteți găsi o mulțime de caracteristici diferite ale vulcanilor, rafalelor de aburi, gurilor de evacuare submarine, lacurilor, craterelor etc. De asemenea, biodiversitatea, atât pe uscat, cât și pe mare, este excelentă.

Foarte importante sunt vestigiile arheologice. Etruscii au întemeiat acolo orașul Cuma și au început viticultura în secolul V î.Hr., apoi au venit grecii și în final romanii. În Baia există un parc geologic submarin, dar multe lucruri se pot vedea și pe uscat.

Maria Furgiero este o tânără vinificatoare din Bacoli, una dintre municipalitățile din Campi Flegrei, care a moștenit pasiunea pentru vin de la bunicul ei.

Acum câțiva ani în urmă, a început cu un proiect prin care își propune să explice unicitatea sa în lumea vinurilor autentice, cu toată tipicitatea dată de solurile, clima, soiurile indigene și savoir-faire-ul ancestral. Asocierea vinurilor cu preparate locale tradiționale și conversația în jurul mesei de cină este o parte importantă a călătoriei.

Cu toate acestea, prima podgorie cu care a început nu a fost pe Campi Flegrei, dar în Roccamonfina, un vulcan dispărut în Campania de Nord și primul ei vin a fost DEMETRA 2015, Aglianico di Roccamonfina, fermentat spontan și maturat în rezervoare de oțel.

“Aglianico di Roccamonfina”nu este doar o expresie ce definește o proveniență, ci definește și un soi: este diferit genetic de cel din Sannio, Irpinia, Vulture.

Vizual: aproape negru, în esență ca toate celelalte Aglianicos.

Olfactiv: fruct moderat, dar complex: vișin roșu, un pic de rodie, de asemenea niște cireșe negre.

Pe palatin: o tonicitate remarcabilă, deși nu este la fel de pronunțată ca în Taurasi. Note vegetale, condimente (cuișoare, ardei Sichuan). Acapareaza brusc în partea din spate a gurii, cu un final de  o lungime și o eleganță deosebite, prin senzația mătăsoasă care persistă în gură.

Mai târziu Maria Furgiero a început să administreze și o podgorie din Cigliano, unul dintre craterele din Campi Flegrei.

În Cigliano produce o Falanghina dei Campi Flegrei și un Piedirosso .

PERSEFONE 2018, Falanghina dei Campi Flegrei Cigliano

 Dintr-un soi asemănător, dar nu identic cu Falanghina cunoscută (cultivată mai ales în Sannio), acest vin și-a început viața cu două zile de contact cu pielița strugurelui, apoi a continuat fermentarea în rezervoarele de oțel.

Vizual: nu vă lăsați înșelat de fotografia mea, în realitate culoarea este aurie NU portocalie.

Olfactiv : prune albe și piersici, și mai multe flori albe.

Pe palatin: flori mult mai bine evidentiate, o salinitate remarcabilă, de asemenea, aici o senzație persistentă și mătăsoasă pe final. Echilibrul este practic perfect, pentru mine un alb uimitor.

VIR’TU 2018 Piedirosso Cigliano

 Este sticla din găleata de gheață. Nu a fost servit la rece, ci după doar câteva minute acolo.

Vizual: rubiniu închis.

Olfactiv: cireșe roșii și un pic de vișine sălbatice.

Pe palatin: modelul se schimbă mult, devine floral (violete), puțin mineral, explodează spre final  și, în mod similar cu Demetra, sau chiar mai mult, lasă o senzație minunată și persistentă, mătăsoasă.

Când Maria mi-a spus că a exportat aproape toată Demetra în Japonia, nu am fost deloc surprins. În gastronomia japoneză impactul tactil este foarte important. „Vir tu” în dialect napoletan înseamnă „vezi”, iar sensul este, mai mult sau mai puțin, „Gustă și vei înțelege ce vin este”.

Din 2018, Maria a început să administreze și două podgorii în Bacoli, așa că în viitorul apropiat vom putea gusta mai multe vinuri de la Campi Flegrei. Aș dori să îi mulțumesc ei și însoțitorului ei, Massimo, implicați pe deplin în proiect, pentru timpul, bunătatea și, bineînțeles, vinurile lor!

 

 

 

Sharing is caring!

Cele mai recente articole:

Evenimente
Travelărim

#VinEfervescentNoutăţi

În fiecare an sărbătorile vin şi nu vin oricum. Vin eferevescent. Şi ce altă sărbătoare are mai multă efervescenţă decât cea de pe 31 decembrie,

Citește mai mult »
Vin la Interviu
Travelărim

#VinLaJulfă

  O singură dată pe an, la sărbătoarea Naşterii Domnului, la Crăciun, unii mai păstrează tradiţiile din străbuni în zona Moldovei şi mai fac şi

Citește mai mult »
error: Conținutul este protejat! Nu puteți copia acest fragment