Urmărește-ne:

Alege limba:

#VinLaJulfă

WhatsApp Image 2018-12-20 at 12.33.10

 

O singură dată pe an, la sărbătoarea Naşterii Domnului, la Crăciun, unii mai păstrează tradiţiile din străbuni în zona Moldovei şi mai fac şi astăzi “julfă” sau “scutecele Domnului”. Din mamă în fiică şi uneori de la bunică sau străbunică la nepoată, se transmit din datinile şi obiceiurile acestor zile şi chiar dacă foarte puţini le mai ţin azi am zis să păşim împreună cu chef Marian Zancianu în tainele poveştii cu julfă. Şi cum nu aveam nici o bunică sau străbunică la îndemână, l-am rugat să ne dea reţeta tradiţională să o experimentăm şi noi.

Şi aşa am aflat că a fost odată ca niciodată, acum câteva sute de ani, o vreme când femeile se adunau cu câteva zile înainte de ajunul Crăciunului să coacă foi de turtă foarte subţiri şi să pregătească tot atunci şi cânepa. Se pisau boabele de cânepă într-un vas şi se fierbeau, iar spuma fierturii se amesteca cu zahăr şi în ea se înmuiau turtele, după care se presărau cu un amestec de cânepă uscată, miez de nucă pisat şi zahăr şi se aşezau în straturi.

Şi am ajuns cu paşi repezi în zilele noastre, când Marian ne destăinuie din magia reţetei de altădată.

Turtele: Astăzi, vreo 4 kg de faină albă se amestecă jucăuş cu un praf obraznic de sare ( cam cât 2 linguriţe) şi cu destulă apă cât să nu înnece făina, dar să facă împreună un tandem frumos, ca un aluat de pâine ce se desprinde rebel de pe vasul în care a fost frământat şi nu se lasă la dospit. Se întind foi subţiri şi se pun la copt în cuptor până se rumenesc pe tavă, căci azi nu mai găsim sobe nici la ţară de multe ori.

Umplutura: Cânepa ( vreo 5 kg de seminţe ) se exploatează şi se trece prin toate stările fizice: se opăreşte bine, după care se usucă insistent ( înainte pe sobă, iar azi se lasă să se plictisească peste noapte până se usucă de ciudă ), se pisează la mojar ( pentru cine stă prost cu răbdarea, s-a inventat râşniţa de cafea ) şi se amestecă împreună cu vreo 3 kg de biscuiţi măcinaţi şi 1 kg de miez de nucă ( măcinat şi el, că trebuie să fie în trend cu biscuiţii şi cânepa).

Siropul: Şi ca să se îndulcească atmosfera puţin, se prepară un sirop din 3 litri de apă cu esenţă ( noi am preferat de vanilie ), coaja rasă de la 2 lămâi ( şi nu alea pe care le oferă viaţa, ci luate de la supermarket ) şi 2 kg de zahăr, pentru că e dulce şi la suprafaţă şi la interior cum spunea bunica.

Se invită apoi foile pe rând la o bălăceală în siropul cald şi dulce, numai bun pentru o zi de iarnă cu fulgi mari şi miros de scorţişoară şi portocale prin toată casa, apoi se lasă să îşi revină la o temperatură mai normală, că nu de alta, dar prea mult răsfăţ strică şi pentru ele. Apoi se invită toate la un dans frumos în 2 paşi. 1: Se invită o turtă să facă un pas în faţă şi să aştepte întinsă delicios pasul 2: se ia din umplutura nerăbdătoare şi se presară până la saturaţie peste foaia însiropată de la bălăceală. Se repetă paşii până la epuizare. Până la epuizarea foilor şi a umpluturii, desigur. Iar pentru pasionaţii de dulcegării se mai poate adăuga după fiecare pas 2, un pas 3: se stropeşte cu poftă sirop peste umplutură înainte de a repeta pasul 1.

Şi dacă tot #travelărim printre tradiţii, am zis să daugăm un strop de noutate şi să asociem prietenos câteva vinuri potrivite cu acest preparat. Că de n-ar fi, nu s-ar povesti!

Tămâioasă Românească , Licorna Winehouse, dulce, vin liniştit.

  

Grasa de Cotnari, Casa de vinuri Cotnari, dulce, vin liniştit.

Muscat Ottonel, Domeniile Panciu, dulce, vin spumant.

#ViaţaAreGust aşa că să aveţi poftă! Chef Marian a avut grijă de asta. Noi ne-am pus pe făcut julfă. Wink! Wink!

 

Sharing is caring!

Cele mai recente articole:

Evenimente
Travelărim

#VinEfervescentNoutăţi

În fiecare an sărbătorile vin şi nu vin oricum. Vin eferevescent. Şi ce altă sărbătoare are mai multă efervescenţă decât cea de pe 31 decembrie,

Citește mai mult »
error: Conținutul este protejat! Nu puteți copia acest fragment