Urmărește-ne:

Alege limba:

Viziune, inovaţie şi pasiune până la ultima picătură

IMG_3807

Nu e despre noi şi nu este nici despre vin în mare parte, deşi la prima vedere aşa pare. Este despre istorie, cultură, pasiune, profesionalism, inovaţie, evoluţie, investiţii şi multă muncă în spate pentru  fiecare strop de vin din fiecare pahar.

Şi dacă ne-am obişnuit cu toţii să avem tot mai des contact cu degustările de vinuri pe la diverse evenimente, recent am avut ocazia să cunoaştem o altă faţetă a acestei lumi. Noutatea pentru noi a constat în degustarea şi notarea unor vinuri “en primeur” la competiţia “Campionul Podgoriei Cotnari” de anul acesta, unde au fost nu mai puţin de 70 de probe din recolta lui 2018 etalate într-o organizare impecabilă alături de câteva zeci de juraţi pe măsură, care au privit şi evaluat nu doar probele din pahare ci întreg potenţialul pe care acestea le au în a evolua frumos în timp.

 

 

Ce se aşteaptă de la o degustare “en primeur”?

În primăvară, după recolta ultimului an, se adună probe din vinurile caresunt intrate de doar câteva luni în procesul de vinificaţie şi în funcţie de anumiţi parametri vizuali, olfactivi, gustativi, se realizează o sinteză de final şi se punctează corespunzător fiecare eşantion în parte. Se ţine cont de faptul că în final, compoziţia vinului poate diferi de eşantion în funcţie de potenţialul pe care acesta îl are şi procesul de maturare dezvoltat în timpul întregului proces de vinificaţie.

Această modalitate de evaluare anticipată a potenţialului produselor ajută pe de o parte producătorul şi pe de altă parte consumatorul, pentru că ambii ajung să obţina ceea ce îşi doresc în procesul final de vânzare.

 

Cine a fost vedeta competiţiei?

Cred că am fost cu toţii de acord că după degustarea mai multor probe de Frâncuşă, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Grasă de Cotnari, Fetească Neagră, Busuioacă de Bohotin vinificate în sec, demisec, demidulce, s-au remarcat mai multe probe ce au arătat un potenţial frumos, însă în final s-a detaşat vizibil o Grasă de Cotnari ( demisec ) de la Cotnari S.A., mai precis proba cu nr 37. Cu toate astea, ne-au încântat simţurile mai multe probe şi amintim aici că s-au luat 10 medalii de aur de către Casa de Vinuri Cotnari şi Cotnari S.A. şi 3 medalii de argint de către cramele mici din podgorie care au făcut o impresie bună anul acesta în cadrul competiţiei şi care promit un viitor frumos în lumea vinului.

Este absolut necesar să subliniem că probele au prezentat o armonie frumoasă, aciditatea îmbrăcând elegant chiar şi cele mai dulci eşantioane, dezvăluind astfel că ne putem pune pe lista de dorinţe cel puţin câteva vinuri ce s-au remarcat la “Campionul Podgoriei Cotnari”. Şi vom reveni cu detalii în privinţa asta.

         

 

În loc de încheiere?

Întotdeauna când vine vorba de Podgoria Cotnari, pentru noi este un “va urma”. Şi ce ne place cel mai mult este că de fiecare dată cand revenim acolo ( adică la 2-3 luni cu câte un winelover venit în vizită la noi în ţară sau un grup de pasionaţi de vin ), găsim noi vise materializate, noi planuri devenite realitate şi noi ţeluri pentru viitor. Ne place că au întotdeauna o viziune deschisă spre inovaţie, se perfecţionează în mod constant şi investesc permanent în visul lor. Şi asta se simte, aşa cum am spus şi la început, în fiecare strop din fiecare pahar.

   

Şi pentru că veştile bune nu se încheie aici, avem şi primele două vinuri petiante ( alb dulce şi alb demisec ), ce ne-au împresionat remarcabil cu raportul calitate – preţ. Şi nu dăm mai multe detalii, dar vă recomandăm să le achizitionaţi şi să le savuraţi!

            

Foto credit: Fenea Silviu . Mulţumim pe această cale!

Sharing is caring!

Cele mai recente articole:

Evenimente
Travelărim

#VinEfervescentNoutăţi

În fiecare an sărbătorile vin şi nu vin oricum. Vin eferevescent. Şi ce altă sărbătoare are mai multă efervescenţă decât cea de pe 31 decembrie,

Citește mai mult »
Vin la Interviu
Travelărim

#VinLaJulfă

  O singură dată pe an, la sărbătoarea Naşterii Domnului, la Crăciun, unii mai păstrează tradiţiile din străbuni în zona Moldovei şi mai fac şi

Citește mai mult »
error: Conținutul este protejat! Nu puteți copia acest fragment